Beleggen in voorzieningen
waar we niet buiten kunnen
Onder infrastructuur verstaan we de basisstructuren en -voorzieningen die nodig zijn voor het functioneren van de samenleving. Fysieke objecten, zoals wegen, bruggen, spoorwegen, lucht- en zeehavens, water- en energievoorzieningen en communicatienetwerken of datacenters. Maar ook onderwijs- en gezondheidszorgsystemen die de werking van een economie of gemeenschap ondersteunen. De beleggingscategorie Infrastructuur concentreert zich op investeringen in deze tastbare, ‘harde’ objecten.
De wereldbevolking groeit, de welvaart stijgt, de industrialisering zet voort en de digitalisering (datacenters!) is overal om ons heen te zien. Hierdoor is er steeds meer elektriciteit nodig. Ingegeven door de energietransitie wordt die steeds vaker duurzaam opgewekt, zoals met wind- en zonneparken. De sector energie vraagt om aanzienlijke investeringen in zulke assets, maar ook in middelen voor de opslag en het transport van energie en alternatieve brandstoffen, zoals LNG en waterstof. Dit maakt energie tot een groeisector van belang.
Transport speelt een fundamentele economische rol en is één van de grotere sectoren binnen Infrastructuur. Investeringsprojecten zijn bijvoorbeeld (tol)wegen, veerboten, vliegvelden, maar ook spoorwegen en zeehavens. Net als de sector energie heeft de transportsector veel potentie door trends als de groei van de wereldbevolking, de toename van wereldwijde handel en e-commerce en opkomende markten die meer transportcapaciteit nodig hebben. Bovendien wordt de sector ondersteund door investeringsprogramma’s van overheden.
Communicatie is een zeer snel groeiende sector. Hieronder valt een breed scala aan diensten die de samenleving draaiende houden. De digitalisering geeft daaraan nog een extra impuls. De toenemende vraag naar en het aanbod van data (onder andere door de explosieve groei van AI), ‘the internet of things’, clouddiensten, datacentra en telecominfrastructuur zoals 5G: de sector zal blijven vragen om investeringen en blijft voor toekomstig rendement veelbelovend.
Hieronder vallen onder andere voorzieningen voor elektriciteit, gas en water, en afvalbeheer. Openbare diensten die essentieel zijn voor het functioneren en het welzijn van de samenleving. De nutsbedrijven die ze leveren, opereren in het algemeen in een gereguleerde omgeving. Zij staan dus onder toezicht van overheidsinstanties die ook de diensten en tarieven bepalen. Dit maakt ze relatief stabiel en minder gevoelig voor economische schommelingen.
Dit zijn voorzieningen en diensten die de sociale structuur van een gemeenschap ondersteunen. Denk aan onderwijs, gezondheidszorg, betaalbare huisvesting (woonprojecten voor lagere en middeninkomens) en gemeenschapsdiensten (bibliotheken, buurthuizen of recreatiegebieden). Vaak leveren dit soort projecten langdurige, stabiele rendementen op dankzij overheidssteun, regelgevingskaders en een voortdurende vraag. Investeringen in sociale infrastructuur dragen bovendien bij aan een positieve ESG-beoordeling (Environment, Social en Governance).
We hebben niet alleen verstand van beleggen in infrastructuur; we hebben ook verstand van de sector zelf. We weten hoe het er reilt en zeilt. En daardoor kunnen we goed bepalen welke projecten de beste kansen hebben.
Marc Tesink
Waarom kiezen voor
Infrastructuur?
Beleggen in Infrastructuur biedt zowel maatschappelijke als financiële voordelen. Het draagt bij aan de ontwikkeling en het onderhoud van voorzieningen met een vitaal belang voor de samenleving en de levenskwaliteit van de inwoners. Maar ook op strategisch-financieel vlak is het voor de belegger van grote toegevoegde waarde:
Gunstige risico-rendementsverhouding
Het risicoprofiel van Infrastructuur is relatief laag. De meeste infrastructuurprojecten genereren substantiële, stabiele opbrengsten. De vraag naar infrastructuur is constant en wordt nauwelijks beïnvloed door economische schommelingen. Het betreft meestal fysieke, moeilijk te reproduceren en kapitaalintensieve assets, zoals bruggen, wegen of energiecentrales, die ontwikkeld zijn voor decennia. De waardering is minder volatiel, zoals dat bij aandelen het geval is.
Voorspelbare en stabiele kasstroom voor de lange termijn
Infrastructuurdiensten zoals energie en transport zijn in principe essentieel. In het algemeen worden de inkomsten uit projecten contractueel vastgelegd in meerjarige overeenkomsten met gerenommeerde tegenpartijen. Doorgaans hebben ze een monopolistisch karakter: naast een spoorlijn komt zelden een concurrerende spoorlijn. Vaak zijn de inkomstenstromen daardoor consistent en betrouwbaar over langere perioden.
Lage correlatie met andere beleggingscategorieën
Infrastructuur presteert vaak onafhankelijk van andere categorieën, zoals aandelen of obligaties. De waarde van infrastructuurinvesteringen wordt daardoor nauwelijks beïnvloed door waardeschommelingen die in die categorieën plaatsvinden.
Ongevoelig voor economische tegenwind en beschermd tegen inflatie
Infrastructuurdiensten beantwoorden aan onze basisbehoeften. Ook bij economische neergang blijft er vraag naar. In veel infrastructuurcontracten is bovendien een indexering opgenomen. Beleggers zijn zodoende beschermd tegen waardeverlies door inflatie.
Diversificatie
Infrastructuurbeleggingen bieden een evenwichtige mix van stabiliteit, voorspelbaarheid en rendement. Alleen al daarom is het zinvol te overwegen om ze in de beleggingsportefeuille op te nemen. Zij dragen bij aan de diversificatie van de portefeuille en kunnen van grote waarde zijn bij het bepalen van de beleggingsstrategie.
TOEGANG TOT EEN
ONTOEGANKELIJKE
BELEGGINGSCATEGORIE
Verantwoord beleggen in Infrastructuur voor vermogende particulieren, family offices en kleinere institutionele beleggers. Mogelijk gemaakt door de specialisten: Van Lawick Capital.
Contact met de specialisten
Van Lawick Capital is gespecialiseerd in Infrastructuur. Al bijna twintig jaar heeft deze beleggingscategorie onze speciale focus. We adviseren beleggers bij het opbouwen van hun portefeuille. En met onze fondsen geven we hun toegang tot deze moeilijk toegankelijke maar aantrekkelijke beleggingscategorie. Wilt u meer weten over Van Lawick Capital? Of over onze fondsen, zoals VLC Infrastructure IV? Neem dan contact op met één van onze specialisten.