PERSBERICHT: Van Lawick Capital houdt first close VLC Infrastructure III

Van Lawick Capital heeft een ‘Fund of Funds’ opgericht om de beleggingscategorie ‘Infrastructuur’ toegankelijk te maken voor (zeer) vermogende particulieren, Family Offices en kleinere instituten. Met huidige toezeggingen van €75 miljoen heeft het fonds VLC Infrastructure III eind juni een eerste closing gehouden. Een final closing wordt in december 2022 verwacht.

Participatie in het fonds biedt de mogelijkheid ‘gepooled’ te beleggen in 6 tot 10 infrastructuurfondsen van verschillende aanbieders met een beoogd nettorendement van meer dan 10% (IRR). Het fonds participeert wereldwijd in grootschalige projecten in (duurzame) energie, transport en communicatie. Onderliggende macrotrends als decarbonisatie, elektrificatie en digitalisatie jagen de groei van deze sectoren aan.

Managing Partner Willem van Steenbergen: “Veel beleggers zijn nog onbekend met deze beleggingscategorie die al jaren deel uitmaakt van grote institutionele portefeuilles. Beleggen in infrastructuur is beleggen in projecten waar de gemeenschap iets aan heeft. Geld wordt geïnvesteerd om projecten van maatschappelijk nut te financieren. Infrastructuurgaat niet alleen over bruggen en snelwegen, maar ook over de aanleg en het onderhoud van bijvoorbeeld glasvezelnetwerken en wind- en zonneparken. Omdat de projecten vaak monopolistisch van aard zijn en contracten met een (middel-) lange levensduur worden afgesloten met gerenommeerde tegenpartijen, zijn de kasstromen relatief stabiel en voorspelbaar.”

VLC Infrastructure III, met een beoogde omvang van meer dan €100 miljoen, verschilt qua opzet van de twee eerdere fondsen van Van Lawick Capital uit 2017 en 2019. In deze feederfondsen was het mogelijk ‘gepooled’ te beleggen in infrastructuurfondsen van DIF Capital Partners, een Nederlandse asset manager van Infrastructuurfondsen. 

In VLC Infrastructure III wordt een grotere diversificatie van asset managers en projecten beoogd. Ook is een fondsmanager aangetrokken. Managing Partner Marc Tesink heeft jarenlange ervaring in de beleggingscategorie waarbinnen VLC Infrastructure III valt en heeft meerdere infrastructuurportefeuilles opgezet en beheerd voor institutionele beleggers (o.a. Coöperatie DELA). “Al jaren stijgt het aandeel illiquide beleggingen binnen de beleggingsportefeuille van institutionele beleggers,” aldus van Steenbergen. “Waarbij het aandeel infrastructuurbeleggingen binnen de illiquide portefeuille ook toeneemt”